Які продукти слід повністю виключити з раціону при діабеті

Поділитись

Які продукти слід повністю виключити з раціону при діабеті

Цукровий діабет – найнебезпечніше ендокринне захворювання, яке може призвести до маси негативних наслідків, в тому числі і до смерті в результаті діабетичної коми, яка є одним з видів ускладнення високого вмісту цукру в крові. Небезпека цієї важкої недуги полягає ще і в тому, що причини її виникнення досі до кінця не з’ясовані, тому і лікування часом виявляється досить складним.

Фахівці рекомендують виключити з раціону повністю:

  • Алкогольні та слабоалкогольні напої.
  • Рафінований цукор і продукти що його містять (цукерки, печиво, тістечка, морозиво, торти, листкове і здобне тісто, інші кондитерські вироби), соки і компоти у виробничій упаковці, варення, сиропи, солодкі газовані напої.
  • Консерви, соління, маринади.
  • Копченості, сосиски, ковбаси.
  • Майонез, кетчуп та інші гострі і солоні соуси (особливо, випущені промисловістю).
  • Чіпси.
  • Жирна, гостра і смажена їжа.
  • Міцні бульйони, молочні супи з манкою, рисом і локшиною.
  • Молочні продукти з додаванням цукру, включаючи йогурти і сирки.
  • Жирні сорти м’яса.
  • Солодкі фрукти (виноград, інжир, фініки) і соки з підвищеним вмістом цукру, родзинки.
  • Крім цього, обмежують споживання меду (до 1 чайної ложки вранці), крохмалистих овочів (картопля), буряка, моркви, кукурудзи, макаронних виробів, рису і манної крупи.

Продукти, рекомендовані до вживання:

  • Овочі, що містять менше 5% вуглеводів в сирому, вареному, тушкованому і запеченому вигляді, соки і салати з них (капуста, гарбуз, кабачки, томати, огірки, баклажани), різні види салату, листова зелень, овочева ікра.
  • Свіжі несолодкі ягоди і фрукти (кисло – солодких сортів), свіжовичавлені соки і смузі з них, без додання підсолоджувачів.
  • Трав’яні відвари і настої, чаї, морси. Дозволяється помірне споживання кави з молоком (не більше 2-х чашок в день) без цукру, відвар шипшини.
  • Якісна рослинна нерафінована олія (не більш 2-х столових ложок щодня).
  • Яйця, зварені некруто – 2-3 рази в тиждень по 1 штуці.
  • Нежирні молочні продукти без цукру.
  • Морепродукти.

Обмежено допускаються також гриби і грибні бульйони (не сильно міцні), нежирні сорти м’яса і птиці, солянки, супи (в тому числі, з фрикадельками), нежирна риба, вимочений оселедець, заливна риба, напівжирний сир і страви з нього, несолоний і нежирний сир, білкові омлети, топлене і несолоне вершкове масло, нежирний холодець з яловичини та птиці.

Джерело