Виробництво овочів зросло на 30%, попри зменшення посівних площ

Поділитись

Виробництво овочів зросло на 30%, попри зменшення посівних площ

Попри зменшення на 5% посівних площ під овочами з 489,3 тис. га до 464,9 тис. га, обсяг їхнього виробництва зріс на 30%.

Такі дані свідчать про зростання ефективності виробництва. У 2020 році у порівнянні з сезоном 1990-1991 зросло виробництво таких культур:

  • картоплі з 14,7 тис. т до 20,8 тис. т;
  • помідорів з 1271 тис. т до 2250 тис. т;
  • капусти з 965 тис. т до 1779 тис. т;
  • огірків та корнішонів з 669 тис. т до 1013 тис. т;
  • цибулі з 568 тис. т до 1034 тис. т;
  • моркви з 409 тис. т до 862 тис. т:
  • буряку з 551 тис. т до 818 тис. т;
  • гарбузів з 505 тис. т до 650 тис. т;
  • кабачків з 577 тис. т до 619 тис. т:
  • часнику з 83 тис. т до 212 тис. т;
  • перцю солодкого та гіркого з 86 тис. т до 181 тис. т.

Крім того, за останні 10 років (з 2010 по 2020 р.) експорт у натуральному вираженні збільшився з 277 тис. т до 528 тис. т, а у грошовому — зі $130 млн до $263 млн. За цей же період імпорт картоплі та овочів зріс з 214 тис. т до 516 тис. т. і з $119 млн до $167 млн у грошовому вимірі. Останні 5 років спостерігається нарощування імпорту, який у 2020 р. у натуральному вимірі майже зрівнявся з експортом, а у грошовому — перевищив його.

Джерело