Вчені розповіли, чи є дієвими збільшені дози вітаміну D для профілактики Covid-19

Поділитись

Вчені розповіли, чи є дієвими збільшені дози вітаміну D для профілактики Covid-19

Людей застерігають від надмірного вживання вітаміну через ризики для здоров’я. Вчені з Великої Британії, Європи і США пояснили, що наразі недостатньо наукових доказів того, що вітамін D може бути корисний для профілактики або лікування Covid-19. 

Після неперевірених повідомлень про те, що високі дози вітаміну D можуть знизити ризик зараження Covid-19 і використовуватися для успішного лікування вірусу, експерти вирішили дослідити сучасні наукові дані про вітамін і використання для лікування інфекцій. 

Вітамін D – це гормон, який виробляється в шкірі під впливом сонячного світла і допомагає регулювати кількість кальцію і фосфатів в організмі, які необхідні для підтримки здоров’я кісток, зубів і м’язів.

Адекватний рівень вітаміну D в організмі має вирішальне значення для нашого здоров’я, занадто мала його кількість може призвести до рахіту або розвитку остеопорозу, занадто ж велика кількість може призвести до підвищення рівня кальцію в крові, що може бути особливо шкідливим.

керівник департаменту харчових наук в Університеті Суррея, професор Сью Ланґем-Нью.

Вчені не виявили жодних доказів зв’язку між додаванням високих доз вітаміну D у профілактиці та успішному лікуванні Covid-19. Вони застерегли від надмірного додавання вітаміну без медичного спостереження через ризики для здоров’я. 

Вчені дійшли висновку, що твердження про користь вітаміну у разі лікування вірусу не підтверджуються адекватними дослідженнями на людях. Вчені також вважають, що в даний час немає чіткого зв’язку між споживанням вітаміну D і стійкістю до інфекцій дихальних шляхів.

Що вживати для отримання достатньої кількості вітаміну D:

  • жирна риба;
  • червоне м’ясо;
  • яєчний жовток;
  • пластівці.

Також експерти радять знаходити можливість отримання вітаміну D природнім шляхом, перебуваючи під сонцем.

Джерело