В Україні злетіли ціни на гречку

Поділитись

В Україні злетіли ціни на гречку

Гречка миттєво зникає з полиць, щойно українці відчувають негаразди в країні, і б’є цінові рекорди.

Білий цвіт у полі – це гречка. Фермер з Волині Володимир Шегедин цьогоріч гречки посіяв більше ніж у попередні сезони. Та все ж не достатньо, аби задовольнити повністю попит українців. І йдеться не тільки про Волинського фермера. Минулого року вітчизняні аграрії зібрали трохи більше ста тисяч тонн цієї крупи. Водночас обсяг споживання майже вдвічі більший. Тож нестачу імпортували з Росії.

«Продавали на наш ринок два роки дешевше, ніж на своєму, це був відвертий демпінг, і вбили економічну мотивацію наших аграрії займатися гречкою. В 2019 році гречка була 11 гривень в магазинах, це було дешевше, ніж собівартість і вирощування у нас», – розповідає директор міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

За 20 років посівні площі під гречку скоротилися з понад семисот тисяч гектарів до 84 тисяч 2021 року. Через засилля російської крупи українським аграріям стало невигідно вирощувати культуру. Тому з початком повномасштабного вторгнення РФ до України вітчизняний ринок відчув дефіцит. Тож навесні її вартість зросла вдвічі. За кілограм нині просять 100 гривень. В ціні гречка обігнала навіть крупи, які ми не виробляємо, а тільки імпортуємо.

Та попри високу вартість, гречка в магазинах не затримується, її розкуповують. Тривалим дефіцит гречки не буде, як і її висока ціна. З початком нового врожаю на полицях у магазинах вона посяде своє місце. Нині там крупа пшенична, її в Україні багато. «Відбудеться здешевлення гречаної крупи на полицях наших магазинів на 20-30 відсотків»,- кажуть експерти.

Посівні площі під гречку цього року становитимуть сто тисяч гектарів. Засіяли б і більше, та в дефіциті була не лише крупа.

«В березні був великий дефіцит насіння гречки, і всі хотіли його купити, не знали, де купити. Насіння гречки цієї весни було дуже дороге з тими всіма подіями, а яка буде на осінь ціна, але однозначно буде менша. Я думаю, час розставить на свої місця і стане такого рівня, що воно стане вигідно і споживачам, і виробникам», – каже фермер Володимир.

З часом, переконаний як фермер, так і фахівці галузі, Україна повернеться до потужностей двотисячних. Коли не лише задовольняли внутрішню потребу в гречці, а ще й крупу експортували.

Джерело