В Україні все більше споживають імпортні персики

Поділитись

В Україні все більше споживають імпортні персики

З кожним роком в Україні зменшуються площі під насадженнями персиків. За останні 5 років цей показник скоротився на 21% і в 2020 році становив 2,7 тис. га. Персики в Україні вирощуються в основному на півдні. 81% вирощених персиків припадає на 4 області: Одеська, Херсонська, Дніпропетровська та Запорізька області.

При цьому близько 50% вирощуються в господарствах населення, а 50% – фермерськими та промисловими господарствами. І саме для останніх характерне скорочення насаджень персиків та обсягів виробництва.

“На півдні України з кожним роком стає все більш посушливий клімат і стає все складніше вирощувати персики без використання додаткового зрошення. Для встановлення зрошувальних систем необхідні додаткові капіталовкладення. А в комбінації зі значною ціновою конкуренцією зі сторони імпортних поставок персику, часом це стає недоцільно”, – пояснює Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Україна імпортує в 2,8 рази більше персиків, ніж виробляє. В 2020 році імпортні поставки персиків становили 48,3 тис. т, а виробництво – 17,1 тис. т. При цьому експортні відвантаження практично відсутні. Основними країнами-постачальниками даного фрукту в 2020 році були: Греція (65% імпортованого обсягу), Туреччина (16%) та Іспанія (10%).

Оскільки в цих країнах сезон дозрівання персиків припадає на літні місяці, що трішки раніше ніж в нас, пікові місяці поставок – червень та липень. Загалом за попередніми оцінками, цього року українці матимуть гарний врожай персиків навіть попри нещодавні значні опади.

Джерело