В Україні скоротилося виробництво макаронних виробів майже на чверть

Поділитись

В Україні скоротилося виробництво макаронних виробів майже на чверть

За останні п’ять років виробництво макаронних виробів в Україні скоротилося на 23%, тобто майже на чверть. Згідно з прогнозами, 2021 року в Україні вироблять близько 67,7 тис. тонн продукту.

Україна й сама продає макаронні вироби за кордон. Але експорт набагато нижчий за імпорт – за підсумками року він може становити лише 5,4 тонни.

Втім, це майже в 1,5 раза більше, ніж торік. Такі дані можуть свідчити про те, що поки що імпортні макарони захоплюють внутрішній ринок України, місцеві виробники все активніше працюють на закордонних покупців.

Топ-5 покупців українських макаронів:

  • Венесуела – 37% експорту;
  • Молдова – 21%;
  • Литва – 7%;
  • Того – 7%;
  • Латвія – 4%.

Макаронні вироби не є єдиним видом продукції, у виробництві якого Україна здає позиції, у той час як зростає його імпорт. Один із найбільш показових прикладів – сир.

Імпорт сиру в Україну зріс на 15,2% за рік. Водночас, експорт українських сирів мізерно малий. Вся справа в їхній дорожнечі: за іноземний “ементаль” заплатити доведеться близько 155 грн/кг, а за вітчизняний “російський” – не менше, ніж 175 грн/кг.

Тривожні дзвіночки помітили і на ринку свинини. У жовтні Україна встановила антирекорд за місячними обсягами імпорту дешевої свинини. Ввезено було понад 6 тис. тонн. Це майже на чверть перевищує попередній імпортний максимум, зафіксований у серпні 2021 року – 4,9 тис. тонн.

Джерело