В Україні очікується зростання цін на м’ясо птиці на 30%

Поділитись

В Україні очікується зростання цін на м’ясо птиці на 30%

В Україні очікується зростання цін на м’ясо птиці на 30%. За даними Держстату в 2019 році рівень рентабельності виробництва продукції птахівництва в сільськогосподарських підприємствах був наступний:

– м’ясо птиці  -3,7% (+5,7% за підсумками 2018 року);

– яйця  -23,5% (+5,4% за підсумками 2018 року).

У 2020 році показники рентабельності птахівництва ще погіршилися.

Уряд вже зіткнувся з проблемою необхідності стримати динаміку цін на продукти харчування. Згідно статистичних даних із січня по вересень 2021 року ціни на яйця в супермаркетах вже подекуди досягли 40 грн за десяток. За цей же період м’ясо птиці (тушка) подорожчало з 57,4 грн до 71,40 за кг, а куряче філе – з 93,99 грн до 115,10 грн за кг. Кілограм яловичини обходиться в 172 грн, тоді як ще в січні – 149,51 грн. Свинина теж зросла в ціні – зі 115,16 грн до 124,45 грн за кілограм.

Така негативна динаміка є наслідком здорожчання виробництва м’яса: найперше, вже на 30-40% зросла вартість комбікормів у структурі собівартості; по-друге, зростають витрати виробників на енергоносії напередодні настання осіннє-зимового періоду.

За оцінками профільних асоціацій, економістів, прийнятий законопроект №5600 спричинить нове подорожчання продуктів птахівництва, зокрема м’яса птиці на 30% і яєць — на 25%. Ціни на інші продукти харчування (м’ясо, молоко) зростуть внаслідок дії причинно-наслідкового зв’язку.

Джерело: agrotrend.com.ua