Українські степи засівають нетрадиційними культурами

Поділитись

Українські степи засівають нетрадиційними культурами

Через глобальне потепління змінюються українські реалії. Щоб не ризикувати врожаєм та не втрачати прибутків, фермери вимушені переходити на адаптивні культури. Тепер в українських степах можна зустріти поля кунжуту, чуфи, артишоку, шафрану або сорго.

Глобальне потепління і зміни клімату змушують звертати увагу землеробів на нетрадиційні культури. Вчені виводять засохостійкі сорти, а фермери адаптують нові культури, які потребують менше вологи.

Кунжут, арахіс,чуфа, чіа, кіноа – фермери приглядаються до нішевих культур Середньої Азії та Америки, які на півдні України почуваються комфортно.

“Ці види здатні витримати бездощові періоди або, навпаки, за умов зрошення сформувати високий врожай і забезпечити максимальну економічну ефективність, – розповів заступник директора з наукової роботи Інституту зрошуваного землеробства НААН Сергій Коковіхін.

Фермери кажуть. що на заморські культури є попит. Корисну та дієтичну чуфу вподобали як замінник кави та рослинне молоко.

“Чуфа дуже цінна на поживні елементи, – зазначила заступниця директора дослідної станції “Асканійське” Віра Коновалова. – А нешліфований український кунжут може замінити індійський. Ця культура майже не вражається шкідниками”.

Перспективна й кунжутна олія з українського насіння. Її вже виготовляють.

“Кунжутова олія містить в собі велику кількість корисних жирних кислот Омега-3 та Омега-6, вона має широкий жирно-кислотний вітамінний склад і багато кальцію”, – уточнила Віра Коновалова.

Через примхи погоди та хвороби поля прибутковіше засівати сорго, аніж пшеницею. “Рослина добре витримує посухи, у неї потужна коренева система, що дозволяє витягувати вологу з глибших горизонтів ґрунту”, – додала Віра Коновалова.

Мінімальні ризики, висока врожайність та ціна можуть стимулювати фермерські господарства вирощувати нетрадиційні культури в південних степах. Вчені кажуть, що шафран та артишок – економічні фаворити.

“Шафран, наприклад, дуже засухостійка культура, яку можна вирощувати на одному місці 5-7 років”, – наголосила докторка сільськогосподарських наук Галина Балашова.

Науковці кажуть, що фермерам треба шукати ринки збуту та привчати споживача до нових культур. Адже через глобальне потепління, принаймні, на півдні України перспектива за засухостійкими рослинами та адаптивними сортами.

Джерело