Що додати до їжі, щоб зменшити руйнівну дію стресу війни

Поділитись

Що додати до їжі, щоб зменшити руйнівну дію стресу війни

Ми часто кажемо “війна змінила нас”, маючи на увазі зміну життя, місця проживання, але найбільше – нашого психологічного стану. Як розказує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, цей стан сильного психоемоційного стресу продовжується і зараз, незважаючи на деяке звикання до ситуації.

Хронічний стрес порушує не лише наше звичне життя, але і життя клітин нашого тіла, пошкоджує та руйнує їх, знижує активність імунної системи, порушує роботу внутрішніх органів та систем організму. Хронічний стрес – одна з основних причин розвитку різноманітних захворювань.

 І навіть якщо наше харчуваня нерідко зведене до автоматизму, і їмо аби щось поїсти, все ж майте на увазі, що їжа лікує навіть “душевні рани”. І в першу чергу такі “зцілюючі” властивості має темна листова зелень, вона є критично важливою для кожного з нас, і, особливо, навесні, і саме зараз – у воєнний час.

ЦІННІСТЬ ЗЕЛЕНОЇ ЇЖІ ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ СТРЕСУ

 Всі овочі темно-зеленого кольору містять багато цінних для здоров’я речовин: вітаміни А, С, антиоксиданти, клітковину, фолати (різні за активністю та дією “різновиди” фолієвої кислоти), вітамін К, магній, кальцій, залізо та калій.

Зелень багата фітонутрієнтами: бета-каротином, лютеїном і зеаксантином, які захищають наші клітини від пошкоджень.

 У стані стресу в десятки (!) разів збільшується потреба у цих захисних сполуках.

 Збільшення споживання зелених листових овочів може допомогти запобігти багатьом захворюванням.

 Журнал Neurology пише: одна порція зелених листових овочів на день пов’язана з повільним віковим зниженням когнітивних функцій. Тобто зелень захищає клітини мозку.

Великий мета-аналіз показав, що споживання зелених листових овочів, включаючи хрестоцвіті (капуста, рукола, редька), значно знижує частоту серцево-судинних захворювань.

 Збільшення споживання зелених листових овочів покращує ефективність дії омега-3 жирних кислот.

ЯК ЇСТИ ЗЕЛЕНЬ, ЩОБ БУЛО І КОРИСНО, І СПРАВДІ СМАЧНО?

  • Це поєднання важливе, бо не все, що корисно, смачно – ми це знаємо:
  • Густо посипайте зеленню супи, тобто всі супи готуйте, як суп-рамен.
  • Додавайте багато різної зелені до омлетів та яєць-скрамбл.
  •  Кладіть у бутерброди між сиром та м’ясом (шинкою) багато зелені.
  • Додавайте до смузі, навіть якщо це фруктово-ягідне кисло-солодке смузі. Шпинат та зелений салат не мають вираженого смаку.

Джерело