Озвучено причину, чому європейські фермери переходять на ГМО-корми

Поділитись

Озвучено причину, чому європейські фермери переходять на ГМО-корми

Європейські фермери збираються купувати більше генно-модифікованих (ГМО) кормів для худоби у США та Південній Америці після того, як через вторгнення РФ припинились поставки кукурудзи з України. Про це пише Bloomberg.

“Війна в Україні вже спонукає компанії шукати альтернативи соняшниковій олії, і цей зсув у торгових потоках, ймовірно, також включатиме кукурудзу, яка в основному використовується як корм для тварин. Українська не ГМ кукурудза становить близько половини імпорту ЄС. За даними Центру з безпеки харчових продуктів, 92% кукурудзи в США є ГМ, з аналогічними рівнями в Бразилії”, – пише агентство.

Так, уряд Іспанії, яка разом із Нідерландами є найбільшим європейським імпортером української кукурудзи, дозволив імпорт кукурудзи зі слідами пестицидів із США, Аргентини та Бразилії, щоб компенсувати втрату постачання з України.

Станом на кінець березня Україна експортувала до ЄС близько 6,6 млн тонн кукурудзи. У середньому на цей період року український імпорт становить 7,2 млн тонн.

Голова Strategie Grains Андре Дефуа прогнозує, що ЄС імпортуватиме 800 000 тонн кукурудзи з США цього сезону, найбільше з 2017-18 років.

“У деяких фермерів у Центральній Європі та Данії починають закінчуватися корми без ГМО”, – заявив Асе Андерссон, керівник відділу комунікації зі ЗМІ молочного гіганта Arla.

Джерело