Озвучено поради, як вибрати якісне м’ясо

Поділитись

Озвучено поради, як вибрати якісне м’ясо

Курятину варто купувати в супермаркеті та бажано у вакуумній упаковці. У такому разі зіпсоване м’ясо неможливо промити у спеціальному розчині для “повернення свіжості”. Якщо упаковка звичайна або взагалі відсутня, м’ясо потрібно уважно оглянути, а краще і понюхати.

За словами голови правління “Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз “ТЕСТ” Валентина Безрукого, найбільше проблем із показниками мікробіології виявляють у тих виробників, у яких м’ясо просто замотане в харчову плівку на піддонах.

“Якщо ж продукція у вакуумі, звертайте увагу також на термін придатності та умови зберігання, вітрина повинна бути охолодженою, – зазначає експерт. – Також існує думка, що курку, яка псується, можуть помити в спеціальних розчинах, щоб повернути їй товарний вигляд, і знову продавати. Так от, якщо продукція у промисловій упаковці, цього зробити неможливо”.

Оцінити на око показники безпеки, чи немає у м’ясі сторонніх добавок чи патогенних мікроорганізмів, не можна. Але на зовнішні параметри звертати увагу варто. За стандартом вони мають бути такими:

  • поверхня чиста, суха, але необвітрена;
  • колір м’яса рожевий чи блідо-рожевий;
  • консистенція пружна (під час легкого натискання пальцем м’ясо швидко відновлює форму);
  • ніяких синців чи згустків крові;
  • без стороннього запаху.

Сказати, що ситуація на ринку курятини в Україні зовсім погана, не можна, зазначає Безрукий. Їхня організація тричі проводила тестування протягом останніх двох років і жодного разу не виявила у зразках ні гормонів, ні антибіотиків.

“Це означає, що їх там практично немає. Або вони використовувалися, але такі “хитрі”, які лабораторними методами в Україні зараз не знаходяться. Але це гіпотетичне припущення”.

Як робить висновок Безрукий, якщо оцінити ринок загалом, то курятини, до якої є різного роду зауваження, – менш ніж половина від загальної кількості. Цей показник становить близько 40%.

Джерело