Названо перспективну культуру для вирощування на Прикарпатті

Поділитись

Названо перспективну культуру для вирощування на Прикарпатті

Цьогоріч фінішував перший сезон збору прикарпатської органічної лохини. І кількістю, і якістю врожай порадував Богдана БОДНАРА, господаря ягідної ферми «Органічний сад», що розташована у Верхній Стинаві на Львівщині. А ще цей сезон дав важливий досвід.

Для аграрних новацій ягідництва, що сміливо впроваджуються на українських землях, кожен рік практики – на вагу золота. Тож господар вже виокремив особливості, плюси та мінуси вирощування лохини в горах. І зробив головний висновок сезону – ця культура для Прикарпаття перспективна.

Перед тим як розпочати вирощування лохини, Богдан Боднар – за фахом економіст-програміст, і його друзі-співінвестори два роки вивчали аграрний ринок та його перспективи. У 2017 році вони заснували ТзОВ «Органічний сад» і взяли земельну ділянку.

“Зразу почали розчистку поля, – згадує фермер. – Згодом взялися за безпосередню підготовку ґрунту до посадки: внесення органіки, тирси, торфу, кори, підведення крапельного поливу. Ці роботи зайняли майже рік”.

Водночас аграрії-початківці навчались у практиків Польщі та через інтернет у вчених з Мічиганського та Орегонського університетів. Саджанці привезли з Польщі, бо на той час в Україні ніхто не міг забезпечити необхідну кількість посадкового матеріалу. Восени 2018 року на площі 10 гектарів висадили однією партією близько 30 тисяч кущів. Цьогоріч зібрали перший урожай.

Ділянка у карпатській Стинаві лохині підійшла: склад ґрунту, наявність гірського джерела, розташування на схилі – комплексно ці умови гарантують перспективність обраної культури. Площа підприємства становить 40,5 гектара, з них 12 гектарів – під насадженнями лохини. Територія повністю сертифікована під органічне виробництво. До речі, зважаючи, що екологічно чисте землеробство потребує набагато більшого вкладення коштів, ніж звичайний сектор, Товариство активно долучається до державних та регіональних програм фінансування.

“На полі росте 6 основних (по 1,5–3 гектари) сортів лохини, – розповідає Богдан: – ранні Дюк, Спартан, середній Блюкроп, середньопізні Нельсон та Чендлер і пізній Еліот. На тестових ділянках (по кілька сотень кущів) маємо сорти, привезені з Польщі й Нідерландів. Серед них варті уваги середні Дрейпер, Бонус, середньопізній Ліберті та пізній Аврора”.

Обираючи сорт, тут керувалися такими показниками, як стійкість до хвороб, лежкість ягоди, смакові якості та врожайність. Звісно, брали до уваги те, як потенційно може поводитися сорт у карпатському регіоні. І хоча це складно спрогнозувати, але з досвіду вже трьох сезонів побачили, що є сорти, яким некомфортно в інших ореолах, а на Львівщині вони почувають себе прекрасно.

Відрізняється господарство «Органічний сад» в Стинаві й тривалістю сезону збору ягід. Якщо на заході України сезон лохини розпочався у другій половині червня, то в Стинаві ранній сорт Дюк досяг зрілості лише в середині липня.

“Ми моніторимо час визрівання в інших господарствах. Наприклад, у «Долині» чи «Волині» сезон починається на два тижні раніше, ніж у нас”, – зазначає Богдан Боднар.

Фермер це пояснює географічним розташуванням. Цього року, каже, в інших господарствах уже розпускались бруньки, а у них ще лежав сніг. Гори впливають на те, що вегетація починається пізніше і, відповідно, відтерміновується етап дозрівання ягід.

Джерело