На Житомирщині сімейна ферма виготовляє сири з різнокольоровими пліснявами

Поділитись

На Житомирщині сімейна ферма виготовляє сири з різнокольоровими пліснявами

Сімейна ферма на Житомирщині виготовляє різнокольорові сири, кожен з яких несе в собі окремий смак. За словами фермерів, смак сиру формується через розуміння, чим треба годувати тварин, аби отримати якісне молоко для продукції.

Власниця ферми Катерина Приходько розповіла, що сири з білою пліснявою дозрівають за 2-3 тижні. Натомість сири з блакитною пліснявою виготовляються здебільшого влітку і дозрівають до пів року, але є такі, що готові до вживання через 40 днів.

«Виготовляємо п’ять видів сирів з білою пліснявою, майже 10 видів — з блакитною пліснявою та один — із бреві бактеріями, який має різкий аромат і ніжну структуру. Наша крафтова унікальність у тому, що сири виробляємо в певну пору року, коли молоко має відповідну жирність та амінокислотний склад», — каже власниця сімейної ферми Катерина Приходько.

На фермі, за словами власниці, утримують корів породи Джерсі та англо-нубійських кіз. Тварини не привезені, а вирощені в Україні й адаптовані до тутешніх умов. Ці породи обрали, бо саме їх молоко підходить під виготовлення крафтових сирів.

«Ми зароджуємо культуру сироваріння й хочемо дати нашим сирам смак Полісся не тільки з того, чим харчуються наші тварини, а й естетичними назвами сирів, наприклад, у нас є «Квітка папороті»,- розповіла вона. 

Власниця ферми зауважує , що сир з білою пліснявою краще вживати вранці на сніданок, бо він більш ніжний. Натомість сир із блакитною пліснявою підходить на вечір, і споживати його варто після основного прийому їжі як десерт. 

Джерело