На Київщині вирощують нішеві ягідні культури

Поділитись

На Київщині вирощують нішеві ягідні культури

За два-три останні роки потреба виробництва саджанців жимолості зросла майже у 10 разів і далі росте.

Цьогорічний врожай ягід жимолості з демополя розсадника «Фруктовий сад АТ», що на Київщині, реалізовували відразу з господарства. Дуже цікаво було спостерігати за реакцією відвідувачів. Більшість з них дивувалася великому розміру ягід, адже цього року жимолость була напрочуд великою (посприяла помірно прохолодна весна та правильно підібрана система живлення). Як не дивно, 80% відвідувачів куштували її вперше. Дегустація ягід була в безкоштовною, і кожному другому жимолость смакувала. Як підсумок, відвідувачі хотіли її придбати.

Анна Домбровська, співвласниця розсадника «Фруктовий сад АТ» ділиться своїми результатами вирощування жимолості у регіоні – Київська область, село Халеп’я.

“Восени 2019 року на ділянці 0,5 га ми висадили 10 перспективних сортів жимолості дворічними саджанцями: Бореал Біст, Бореал Бюті, Бореал Бліззард, Восторг, Аврора, Югана, Хоней бі, Серце Гіганта, Дочь Велікана і Синій Утьос. Усі рослини розміщені на одній ділянці та мали однакову систему живлення і захисту.

У перший рік росту ми видалили всі квіти, щоб дати рослині добре вкоренитися та наростити вегетативну масу.

Цього року ми вже зібрали перший урожай. І найурожайнішим виявився сорт Бореал Бюті, середня маса ягід з куща становила 750 г, максимальна – 1050 г. Ягоди одномірні, легко обриваються (але не осипаються), повністю сухий відрив, швидкість збору ягоди досить висока, порівняно з іншими сортами. Попри такі позитивні характеристики ягода цього сорту була досить кислувата, навіть у споживчій стиглості”, – розповіла пані Анна.

Джерело