Лікарі назвали корисні властивості насіння соняшнику

Поділитись

Лікарі назвали корисні властивості насіння соняшнику

Наші предки вірили, що продукти, які за формою нагадують сонце, приносять щастя і здоров’я. Вживання насіння соняшника тісно переплітається з культурою нашого народу. І хоча спочатку соняшник служив виключно декоративною рослиною, досить скоро люди навчилися цінувати не тільки яскраво-жовті пелюстки, а й поживне насіння.

Насіння більш ніж на 100% задовольняє потребу організму у вітаміні Е і на 70% у вітамінах групи В. Харчова та енергетична цінність продукту на 100 г: білки ~ 20,2 г; жири ~ 53,5 г; вуглеводи ~ 10,6 г; калорійність ~ 605 ккал.

Насіння соняшнику – їжа висококалорійна, здатна приблизно на 40% задовольнити потребу в білку. У 1 столовій ложці міститься близько 20 г продукту, що еквівалентно 8% добової білкової норми.

Насіння соняшнику містить у великих кількостях водо- і жиророзчинні вітаміни, мікроелементи і жирні кислоти. Сприятливий вплив насіння на організм полягає в наступному:

  • зв’язування вільних радикалів в клітинах і тканинах, омолодження і запобігання передчасного старіння організму;.
  • нормалізація функцій головного мозку та активізація розумової діяльності, підвищення посидючості і запам’ятовування;
  • зняття підвищеного нервового напруження, поліпшення концентрації;.
  • нормалізація мікрофлори слизових оболонок внутрішніх органів;.
  • поліпшення стану шкірних покривів, в тому числі зменшення виразкових утворень, загоєння ран і саден;.
  • зниження рівня холестерину в крові;.
  • нормалізація цукру в крові і профілактика розвитку цукрового діабету;.
  • поліпшення роботи серцево-судинної системи, зміцнення серцевого м’яза;.
  • відновлення еластичності судин;.
  • зменшення ризику виникнення інфаркту, а також розвитку серцевих захворювань;
  • профілактика виникнення анемії;.
  • нормалізація згортання крові;.
  • попередження розвитку атеросклерозу і тромбоутворення;.
  • зниження артеріального тиску.

Крім того, соняшникове насіння допомагає зміцнити імунну систему, перешкоджає розвитку ракових пухлин. А лущення насіння стимулює нервові закінчення на пальцях рук.

Джерело