Лікарі надали поради, як харчуватися в спеку

Поділитись

Лікарі надали поради, як харчуватися в спеку

Наш організм вже перебудувався на літній режим роботи, але навіть ця міра не рятує його від спеки. Особливо погано доводиться гіпотонікам, гіпертонікам, людям з діабетом, дітям і майбутнім мамам. Як підтримувати здоров’я в умовах +40 °C?

У літній час ми, як ніколи, потребуємо рідини. Через високу температуру ми багато потіємо, і велика кількість вологи випаровується через шкіру. Тому в жарку пору року організм людини потребує додаткових 20-30% води від зимово-весняної норми.

Найкращим напоєм (і не тільки влітку) є вода. Солодкі газовані та алкогольні напої навпаки ускладнюють становище справ. Цукор і спирт, які містяться в них тільки сприяє зневодненню, і відчуття спраги буде знову переслідувати вас через дуже короткий час.

Крім води, корисними будуть відвари з трав і фруктів (намагайтеся пити без цукру). Вся справа в тому, що в таких напоях містяться електроліти, які наш організм втрачає з потом, особливо в літній час. А в зеленому чаї містяться ще й антиоксиданти, які захищають наш організм від шкідливого впливу вільних радикалів.

Якщо взимку ми часто вживаємо зігріваючу їжу – гарячий борщ, суп, чай, то влітку намагаємося більше налягати на холодну їжу, або їжу кімнатної температури. Не рекомендується влітку вживати смажену їжу, яка володіє зігріваючим ефектом, а до того ж і важко перетравлюється в травному тракті. Тому найкращим варіантом літньої їжі буде окрошка, салати, а також сирі овочі і фрукти.

Якщо в літній час, ви витрачаєте менше енергії, ніж узимку, більше відпочиваєте і менше працюєте, то вам необхідно трохи зменшити кількість споживаних калорій – приблизно на 5-10%.

У цьому зв’язку не зловживайте солодощами і жирною їжею, а також менше вживайте борошняних виробів. Звичайно ж, відмовитися від традиційного в літній час, морозива складно, але головне дотримати міру. Жирні сорти м’яса ви можете сміливо замінити курячим філе або рибою. Крім низького вмісту калорій, птиця і риба є прекрасним джерелом повноцінного білка, який так потребує наш організм.

Через велику кількість фруктів і овочів в жаркий час багато люблять нагородити себе фрешами з льодом. Тут головне не переборщити. Дієтолог Київського міського центру здоров’я та медичної клініки «Столиця» Наталія Самойленко розповідає, що надмірне захоплення фрешами (і пакетованих фруктовими соками) може привести до зайвої ваги, так як в соках високий рівень цукрів. До того ж, вживання великої кількості фрешів може стати причиною алергії.

Джерело