Інноваційна штучна риба може стати їжою майбутнього

Поділитись

Інноваційна штучна риба може стати їжою майбутнього

Зневоднений помідор, заправлений оливковою олією, екстрактом водоростей, спеціями та соєвим соусом, на смак нічим не відрізняється від тунця.

Продукт «Тунато» з мадридського стартапу, виготовлений із спеціального сорту помідорів, вирощеного на півдні Іспанії, що за формою та розміром нагадує нарізаного для суші тунця, є частиною зростаючого класу харчових інновацій, які борються за останню порожню нішу на виробництві — на основі ринку білків: морепродукти.

Штучна риба — це лише крихітна частина альтернативного ринку білків, затьмареного більш зрілим штучним м’ясом та альт-молочні галузі. За даними міжнародної некомерційної організації Good Food Institute, що прагне до більш стійких білків, обсяги продажів морепродуктів рослинного походження в США зросли на 23 % — до 12 млн доларів у 2020 році порівняно із традиційним ринком морепродуктів вартістю в десятки мільярдів доларів. Але галузь швидко розвивається.

Занепокоєння із приводу споживання червоного м’яса, антибіотиків у тваринництві та зміни клімату змусили більшість покупців у всьому світі відмовлятися від м’яса бодай раз на тиждень, але риба з її здоровою для серця репутацією не має поганого бекграунду. Проте страх перед надмірним виловом риби, споживанням важких металів і мікропластиком спонукає переорієнтуватися.

Потенційний ринок може бути величезним: окрім веганів і флексітаріантів, штучна риба також може бути бажаним доповненням, скажімо, для вагітної жінки, яка уникає високортутної риби-меч, або споживача з алергією на молюсків.

Наразі на ринку є багато пропозицій — наприклад, креветки на рослинній основі, веганська ікра, отримана з водоростей ламінарії, та штучний тунець із пластівців із сої, пшениці та горохового протеїну, який можна використовувати у традиційному салаті на основі майонезу.

Джерело