Чому в Україні зростуть ціни на кондитерські вироби

Поділитись

Чому в Україні зростуть ціни на кондитерські вироби

Енергетична криза в Європі опосередковано спровокує подорожчання продуктів в Україні, так як підскочила вартість енергоносіїв. Яскравий приклад – хліб. Для його виробництва необхідні як добрива, так і газ. Блакитне паливо використовується на всьому циклі: від просушування і зберігання зерна на елеваторах до власне випікання.

Директор “Економічної дискусійного клубу” Олег Пендзин зазначив, що ціни на хлібобулочні вироби підскочать однозначно. І така тенденція триватиме і в наступному році. Плюс до всього існує ризик, що у 2022-му виникне дефіцит зернових через дорожнечу і недостачі мінеральних добрив.

Менше зберуть зернових – більше доведеться платити українцям за готову продукцію.

За прогнозами Олега Пендзина, вартість хлібобулочних виробів в Україні буде і у 2022-му підвищуватися на 1,5% щомісяця. При тому, що торти можуть подорожчати взагалі вдвічі. Пекарі будуть частину витрат з соціальних сортів хліба (продукту масового споживання) перекидати на ті самі тістечка і торти. Вони так роблять завжди.

“Наприклад, якщо за минулий рік ціни на хліб зросли на 18%, то на торти – на 80%. Але в таких же виробах сидять не тільки енергоносії, а й цукор, що подорожчав на 90%, і соняшникова олія, яка теж подорожчала на 90%. Плюс до всього – виросла зарплата “, – підкреслив директор” Економічної дискусійного клубу “.

В Україні близько 90% великих і майже всі малі пекарні підприємства виробляють хлібобулочні вироби, використовуючи в якості палива газ. У структурі енергоспоживання таких підприємств 60% припадає на газ і тільки 40% – на е / е. Найближчим часом частка енергоресурсів у виробництві виробів підросте з 5-7% до 15-20%.

Джерело