Чому в Україні не розвивається вирощування столового винограду

Поділитись

Чому в Україні не розвивається вирощування столового винограду

2021 року Україна продовжила нарощувати обсяги імпорту столового винограду. За перші 9 місяців року в країну було завезено 34,5 тис. тонн цих фруктів, що на 44% більше, ніж за той же період 2020 року та на 60% більше, ніж у 2019 році.

«Молдова, маючи схожі кліматичні умови та порівнянну з Одеською областю площу, експортує до 80 тис. тонн столового винограду щорічно. Україна є великим імпортером винограду, та ще й нарощує обсяги імпорту. При цьому ціни на виноград в Україні вищі, а його виробництво найзручніше розміщувати поряд з морськими курортами країні, де ціни на ранні сорти винограду будуть дуже «солодкими». Іншими словами, це потенційно дуже прибутковий бізнес, до якого ми вже кілька років намагаємось привернути увагу інвесторів», – каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Він також зазначає, що на тлі хороших перспектив є й ціла низка проблем.

«Звичайно, якби все було так просто, Україна вже давно зайняла б цю нішу. Однак у країні, як це не дивно, є величезна проблема з доступом до якісного та здорового посадкового матеріалу перспективних сортів столового винограду. Також є проблема з технологіями вирощування, доопрацювання та охолодження винограду, ну і, звичайно ж, з кадрами. Адже виноградарська галузь України була традиційно орієнтована на виноробство, та й приватні інвестори воліють вкладати кошти у створення плантацій винних сортів. Столовий виноград вимагає кардинально інших підходів і технологій. На щастя, нам уже вдалося зрушити з мертвої точки цю проблему в Грузії, де ситуація була схожою, проте за останні роки тут завдяки нашому активному інформуванню було створено багато сучасних виноградників столових сортів, і країна вже навіть почала системний експорт винограду. Сподіваємося досягти цього згодом і в Україні», – каже експерт ФАО.

Повертаючись до даних щодо імпорту столового винограду в Україні, слід зазначити серйозний прорив Туреччини, яка наростила постачання одразу на 47% за вказаний період (січень-вересень 2021 року) порівняно з тим самим періодом 2020 року. Відповідно, питома вага Туреччини у постачанні винограду в Україну зросла до 78%. Вже згадана Молдова стала другим найбільшим постачальником, але обсяги поставок із цієї країни впали на 11% за рік. Єгипет, третій за величиною експортер столового винограду до України, наростив експорт на 45% до 1,5 тис. тонн за 9 місяців 2021 року.

Проте найшвидше зросли поставки з Ірану – за звітний період ця країна поставила у 7,5 разів більше винограду в Україну, і посіла четверте місце у рейтингу експортерів. Чилі, Перу, Індія та Узбекистан теж наростили експорт, проте їх обсяги експорту були значно нижчими, ніж у лідерів.

Був серед постачальників столового винограду в Україну і екзотичний експортер – Намібія. Ця західноафриканська країна і торік здійснювала пробні постачання винограду в Україну, а 2021 року змогла поставити одразу 155 тонн, посівши 11-те місце у рейтингу експортерів. До речі, зростають постачання в Україну винограду і з Грузії, щоправда, вони поки що мають одиничний характер і не є об’ємними.

Джерело